Hoe zorgt de melkveehouder voor de natuur?
19 mei 2017

De natuur heeft veel aspecten waar een melkveehouder invloed op kan hebben. Om te laten zien wat de melkveehouder allemaal doet op het gebied van biodiversiteit en klimaat is de infographic 'Hoe zorgt de melkveehouder voor de natuur?' ontwikkeld. In deze infographic worden een aantal punten belicht. 

Biodiversiteit

Een belangrijk onderdeel is biodiversiteit. Dit veelzijdige onderwerp kan door kleine aanpassingen positief worden beïnvloed door de melkveehouder. Door een houtwal te plaatsen of door effectief om te gaan met mest op het land, kunnen er veel meer verschillende dieren en bacteriën leven. Door een juist gebruik van mest, komen er meer bacteriën en schimmels in de grond dat leidt tot een gezondere bodem. Ook de bodemvruchtbaarheid gaat omhoog, wat kan leiden tot een hogere grasopbrengst.

Klimaat

Op een melkveehouderij wordt energie verbruikt, net als bij ieder huishouden. De lichten in de stal moeten soms aan, de melkmachine staat natuurlijk te draaien en er zijn nog ontelbare andere snufjes en technologieën die energie verbruiken. Maar gelukkig zijn er veel manieren waarop een melkveehouder zélf op zijn eigen bedrijf duurzame energie kan winnen. Energiewinningsmaatregelen die wij zien, zijn bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak en een windmolen.

Bekijk hier de infographic om te ontdekken wat een melkveehouder nog meer doet op zijn erf!