“Als er ergens een land en een sector is die deze klimaatuitdaging aan kan dan is het Nederland wel.” Dat zegt Europarlementariër en melkveehouder Jan Huitema (VVD) in de eerste aflevering van de nieuwe YouTube-serie ‘De boer op met Erben- klimaatkansen voor melkveehouders’. Volgens Huitema wordt er in Brussel opgekeken tegen het innovatieve vermogen van de Nederlandse melkveehouderij. Met passende programma’s om melkveehouders te helpen bij de reductie van broeikasgassen kan de overheid deze voorhoederol versterken.

Jan Huitema benadrukt dat iedereen een bijdrage moet leveren aan de reductie van broeikasgassen, inclusief de Nederlandse melkveehouderij. Dat kan niet alleen door de uitstoot te verminderen maar bijvoorbeeld ook door stikstof in de bodem vast te leggen. Huitema onderkent dat ‘CO2’ voor veel melkveehouders nog vrij abstract is. Ook hijzelf is voor zijn eigen melkveebedrijf in Friesland op zoek naar goede managementinstrumenten en programma’s waardoor hij meer vat krijgt op maatregelen die leiden tot minder broeikasgassen. De Nederlandse overheid heeft volgens Huitema de verantwoordelijkheid om daarbij te helpen.

Waardering

Volgens de Europarlementariër is het noodzakelijk dat melkveehouders zelf nu al nadenken over de bijdrage die zij kunnen leveren aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Doen ze dat niet dan is het gevaar groot dat de overheid komt met beleid van bovenaf dat onvoldoende aansluit bij de praktijk. Huitema: “Ik heb niets tegen regelgeving maar wel tegen regels die vanachter een bureau worden bedacht. Dat is dodelijk voor de motivatie van melkveehouders.” Volgens Huitema zou er ook meer maatschappelijke waardering voor de sector moeten zijn. “In Brussel wordt er echt tegen de Nederlandse melkveehouderij opgekeken vanwege de kennis, de innovatiekracht en het ondernemerschap van de sector. Daar mogen we in eigen land best wat trotser op zijn.”

‘Erben gaat de boer op’

De eerste aflevering van ‘De boer op met Erben’ is vanaf nu via www.duurzamezuivelketen.nl/youtube te bekijken. In deze aflevering komt ook Gerco Wennemars aan het woord, de broer van Erben en melkveehouder in Dalfsen. De zoektocht van Erben naar het verhaal achter het klimaatbeleid en de melkveehouder is mede ingegeven door de behoefte van Gerco om daar meer over te weten. Op donderdag 12 april volgt de tweede aflevering met Jan Pieter van Tilburg, melkveehouder in het Groningse Hellum met het meest energiezuinige bedrijf van Europa. ‘De boer op met Erben’ is gemaakt in opdracht van de Duurzame Zuivelketen, het samenwerkingsverband van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) op het gebied van duurzaamheid. Deze serie is bedoeld om melkveehouders te stimuleren om ook in hun eigen bedrijf met klimaat aan de slag te gaan.

TERUG NAAR OVERZICHT