Bright Cow Hackathon: samen werken aan een nóg duurzamere melkveehouderij

Samen met het tech-platform Bright (onderdeel van RTL) heeft de Duurzame Zuivelketen zaterdag en zondag 18 en 19 november een hackathon georganiseerd op de tech-beurs Bright DAY in Utrecht. 22.000 bezoekers konden kijken hoe 6 teams van hackers, software-ontwerpers en datawetenschappers  met elkaar de strijd aangingen om slimme oplossingen te bedenken voor de zuivelketen.

Met echte data van Nederlandse koeien, over bijvoorbeeld voeropname, melkgift en gps-data, hebben zij twee dagen gebroed op ideeën om de melkveehouderij verder te verduurzamen. Samen met hulp van onder andere melkveehouder Jan Dirk van Mourik zijn zij de data in gedoken.

De programmeurs van Cow to Wow kwamen als winnaars uit de bus. Het team bedacht een zelflerende app die alle automatische systemen op de melkveehouderij kan koppelen. “Dat is belangrijk voor boeren omdat de huidige systemen heel veel meten en nog meer informatie verschaffen, maar de boer niet echt ‘coachen’ bij het nemen van beslissingen”, aldus de jury, die het team een geldprijs van 2000 euro overhandigde.

De andere teams hadden ook goede oplossingen. Zo kwam CowMunity Farming met een concept waarmee melkveehouders realtime informatie krijgen over abnormale schommelingen in de gezondheid van individuele koeien. Team Levenslang Gelukkig heeft een oplossing bedacht om het beste rantsoen te vinden dat leidt tot een hoge melkproductie én een optimale gezondheid van de koeien. Team Healthy Cow betrok ook gegevens van het weer en de bodem erbij, om op basis daarvan het risico op kopziekte te voorspellen.

TERUG NAAR OVERZICHT